Wijziging wetgeving grijze roodstaart papegaai

Wijziging wetgeving grijze roodstaart papegaai

Vanaf 2 januari 2017 staat de grijze roodstaartpapegaai op CITES bijlage I ( en kort daarna op EU bijlage A). Dat betekent dat handel van wildvang dieren verboden is. Wie een grijze roodstaart heeft zonder het bijbehorende EU certificaat moet dan kunnen aantonen dat de vogel al voor 2-1-2017 gehouden werd. Ook moet de papegaai een gesloten voetring hebben of, als hij dat niet heeft, gechipt worden. Op die manier is de vogel te identificeren.
Er moet bovendien een administratie worden bijgehouden van alle gegevens over het dier met betrekking tot het houden of van eigenaar wisselen van de papegaai. Daarvoor heeft mijnrvo.nl een speciale spreadsheet beschikbaar.
Het chippen (of bij jonge papegaaien aanbrengen van een gesloten voetring) zal verplicht worden vanaf het moment dat de grijze roodstaart wordt opgenomen op EU bijlage A. Dat zal waarschijnlijk eind januari/begin februari gebeuren, dus zorg dat u dit voor die tijd regelt.
Aantonen dat u de papegaai al had voor januari 2017 kunt u doen met behulp van een aankoopbewijs (met daarop een datum en het ringnummer of chipnummer van de papegaai) of bijvoorbeeld met een bewijs van ons (dierenarts), zoals een uitdraai van patiëntgegevens met daarbij het chipnummer of het ringnummer en uiteraard uw eigen gegevens. Eventueel kunt ook met foto’s maken van het dier met op de achtergrond bijvoorbeeld de datum van teletekst waaruit blijkt dat u het dier nu al in uw bezit heeft.
Eigenaars die de papegaai willen verkopen of herplaatsen moeten ervoor zorgen dat ze een EU certificaat bij hun vogel hebben. Dat is aan te vragen bij de overheid vanaf februari 2017. Handel in de grijze roodstaart mag alleen nog maar met zo’n EU certificaat, en bovendien mogen zowel het dier zelf als zijn ouders geen wildvang zijn. Elke nieuw gekweekte grijze roodstaart moet geringd worden met een vaste voetring.

Meer informatie over dit onderwerp vindt u hier:
www.licg.nl/contentsuite/upload/lig/file/nieuws/Grijze%20roodstaartpapegaai%20algemene%20informatie%20en%20QA%20uplisting%20def.pdfI
Over het aanvragen van een EU certificaat en CITES: https://mijn.rvo.nl/cites-soorten-in-nederland-en-de-eu
Meer informatie over EU certificaten: www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/beschermde-planten-dieren-en-natuur/handel-beschermde-planten-en-dieren/cites-soorten-nederland-en-de-eu/eu
Meer informatie over de administratie: mijn.rvo.nl/cites-soorten-de-eu-invoeren-of-weder-uitvoeren (hier vindt u ook de spreadsheet)


Bronnen: licg.nl rvo.nl, nieuwsbrief rijksoverheid CITES