Kleine rasbeschrijving pups puppyparty 8 januari

Ierse setter X Schotse collie
Pablo is een kruising tussen een Ierse setter en een Schotse collie.
     
Pablo deed het zo goed op tafel

De Ierse setter is een jachthond die behoort tot rasgroep 7: de voorstaande honden. De Ierse setter heeft een zeer zachtaardig karakter. De Ierse setter is van oorsprong gefokt voor de jacht en heeft hierdoor ook veel beweging en uitdaging nodig. Het is een enthousiaste, energieke hond die graag iets samen met de baas onderneemt.
Het is een gevoelige en intelligente hond, maar kan soms ook erg eigenzinnig zijn. Dit in combinatie met het feit dat ze vaak erg speels en ondernemend zijn, maakt de opvoeding soms best lastig.
De Ierse setter raakt snel gehecht aan zijn baas en zijn gezin. Vaak gaan Ierse setters erg goed om met kinderen, echter laat honden en kinderen nooit samen alleen. Leuke activiteiten om te ondernemen met een Ierse setter zijn; jachttraining, flyball, behendigheid en fietsen. Gehoorzaamheidstraining vinden ze vaak maar saai.
De Schotse collie behoort tot rasgroep 1: herdershonden en veedrijvers. De Schotse collie is een intelligente, zachtaardige, waakse hond die erg gehecht raakt aan zijn gezin. Van oorsprong werden ze gebruikt om de kudde schapen te bewaken en werden ze gebruikt om koeien en schapen te begeleiden op de markt. Tevens werden ze ook ingezet als reddershond te water. De Schotse collie heeft veel behoefte aan lange wandelingen. Echter, als er een dag weinig met ze gedaan wordt zullen ze niet snel vervelend worden. Schotse collies zijn makkelijk te trainen. Je ziet zelden agressie bij de Schotse collie maar ze zijn wel vaak wat afwachtend naar nieuwe mensen en dieren. Ze gaan erg goed met andere dieren samen en met kinderen.

Socialisatie
Bij een kruising tussen een Ierse setter en een Schotse collie is één ding zeker, daar móet wel een zeer zachtaardige, vriendelijke hond uit voort komen! Bij beide honden spreekt het hoofd al boekdelen met hun schattige ogen. Beide rassen raken snel gehecht aan hun baas en gezin en willen graag met je aan het werk. Ze hebben genoeg energie maar zijn niet onstuimig daarin. Ze vinden het leuk om te wandelen en allerlei andere activiteiten te ondernemen, maar ze vinden het ook heerlijk om thuis bij het gezin te zijn. Kortom, een gezellige hond om als maatje te hebben! Bij de socialisatie moet er rekening gehouden worden met het jachtinstinct van de Setter en het drijvers instinct van de Collie. Als daar rekening mee gehouden wordt en aandacht aan besteed wordt komt het helemaal goed.


Boomer

Met de benaming Boomer wordt een kruising tussen 2 kleine honden rassen bedoeld.
Er zijn verschillende kruisingen mogelijk. Maltezer X Shih tzu en Maltezer X Lhasa Apso komen het vaakst voor.
Het zijn enorm populaire hondjes vanwege het kleine formaat en het schattige uiterlijk. Ze zijn aanhankelijk, levendig en vaak niet angstig. Is er gekruist met een terriër dan kan het karakter wat eigenwijzer zijn met meer jachtinstinct.
Helaas komen er veel gezondheidsproblemen voor bij de Boomer. Patella luxatie, oogproblemen, gebitsproblemen en problemen met het hart zien we helaas vaak. Dit komt doordat een Boomer populair is bij broodfokkers. Vaak worden ouderdieren niet getest op aandoeningen. Als u kiest voor een Boomer hondje let dan goed op waar u de hond vandaan haalt en vraag aan de fokker naar resultaten van de gezondheid van de ouderdieren.
Het ligt er een beetje aan tussen welke 2 rassen de Boomer gekruist is, maar de meeste Boomer hondjes hebben veel vachtverzorging nodig. Een bezoek aan de trimsalon is zeker aan te raden op zijn tijd!

Socialisatie
Socialiseren is enorm belangrijk voor welk hondenras dan ook. Laat ze kennis maken met zoveel mogelijk andere mensen, dieren en situaties. Hierdoor krijg je hondjes die zich in nieuwe situaties makkelijk kunnen aanpassen en die u met plezier mee kan nemen. Doordat de Boomer hondjes klein zijn van formaat zijn ze ideaal om mee te nemen naar bijvoorbeeld een terrasje, verjaardag en op vakantie. Ze vinden het ook altijd erg gezellig om mee te gaan. Let er wel op dat de kleine Boomer pup niet telkens wordt opgetild. Ze moeten ook leren ‘ om op eigen benen te staan’. Een pup die te vaak opgetild wordt voelt zich erg sterk en kan in de toekomst vervelend gedrag gaan vertonen. Laat ze ook veel kennis maken met andere honden. Vrij spelen met andere honden is belangrijk voor hun ontwikkeling en ze kunnen dan ook worden opgevoed door de andere honden. Wel belangrijk om een pup niet zomaar in een groep andere honden ‘ te gooien’. Dit is vaak te heftig voor een pup en geeft teveel prikkels. Liever kennis laten maken met 1 a 2 honden per ontmoeting.
     
Onze knappe pup Beau

Duitse herder

De Duitse herder valt onder Rasgroep 1: Herdershonden en veedrijvers. Van oorsprong is de Duitse herder gefokt als schaapsherdershond, om vee te hoeden en te bewaken. De Duitse herder wordt tegenwoordig veel gebruikt als werkhond. Bij de politie, de douane en het leger, maar ook als blindengeleidehond, reddingshond en hulphond. Daarnaast is de Duitse herder ook een gezellige huishond.
Het zijn actieve en intelligente honden, die het nodig hebben aan het werk gezet te worden. Af en toe even naar buiten voor een plas is veel te weinig. Naast wandelingen, waarbij de hond bij voorkeur los kan lopen, is het ook belangrijk andere activiteiten met de hond te ondernemen. Doet u dit niet, dan kan de Duitse herder erg vervelend worden in huis doordat hij zich verveelt. Fietsen, zwemmen en denkwerk is zeker geschikt voor de Duitse herder. Er is wel een verschil of u een hond heeft uit de zogenaamde werklijn of uit de lijn die meer gefokt wordt op uiterlijk. Honden uit een werklijn zijn vrijwel alleen geschikt voor mensen met ervaring met het ras.

Socialisatie
Duitse herders zijn erg baasgericht en leren snel. Door goed gedrag te belonen kunt u hem heel snel dingen leren. Doordat het een herder is, hebben ze vaak de neiging om achter dingen aan te gaan wat beweegt. Fietsers, hardlopers, auto’s, konijnen. Het is belangrijk om daar als pup al mee aan de slag te gaan. Leer dat ze dit niet mogen en dat jij veeeel leuker bent dan hetgeen er voorbij komt. Als je als hardloper een puppy achter je aan krijgt is het nog wel grappig, maar een grote volwassen Duitse herder….
Duitse herder puppy’s zijn vrij snel onder de indruk van nieuwe dingen. Het is dus erg belangrijk om dit socialiseren goed te begeleiden. Geef de pup de tijd. Laat hem letterlijk de boel even bekijken als hij dat graag wil. Overhaast niets.
De Duitse herder pup heeft vaak op jonge leeftijd al veel energie en het lijkt dan aanlokkelijk om de training steeds wat op te schroeven. Echter, doe het wel rustig aan met de jonge hond die in de groei is. De Duitse herder heeft veel tijd nodig om uit te groeien en teveel beweging is zeer slecht voor de gewrichten. Probeer een balans te vinden tussen rust en beweging/ training en socialiseren.
Doordat ze heel erg op de baas gericht zijn is het erg leuk om met ze samen te werken. Als u veel tijd en aandacht besteed aan het trainen en socialiseren van de Duitse herder, krijgt u er een geweldig maatje bij!
   
Ons fotomodel Doeska