vogels

“In ons vogelziekenhuis werken wij aan de optimale zorg voor uw vogel. Alle soorten en maten vogels zijn bij ons welkom, van huiskamerkanarie of grasparkiet tot wedstrijdduiven, roofvogels en zwanen.”

Elke soort vogel vereist een geheel eigen verzorging en de aandoeningen die zij kunnen hebben zijn zeer verschillend. Vogels zijn zulke andere dieren dan bijvoorbeeld honden of katten, dat een dierenarts met gespecialiseerde kennis geen luxe maar een vereiste is.

U kunt bij ons met al uw vragen terecht, er kunnen adviezen gegeven worden betreffende huisvesting- en verzorging en uiteraard wordt u kundig geholpen indien de vogel ziek is.

Belangrijk om te weten; onze vogelarts Tony Oranje is niet elke dag aanwezig op de praktijk. Mocht u specifiek voor de vogelarts komen, dan is het verstandig om van te voren te informeren of hij wel aanwezig is. Dit om misverstanden te voorkomen. Natuurlijk zijn er altijd andere dierenartsen aanwezig, dus wacht niet bij een spoedgeval!

Bij het vogelziekenhuis kunt u het volgende verwachten:

Indien gewenst komen wij graag op bezoek aan huis. U kunt bij ons ook terecht voor een second opinion. Bij aankoop van een vogel kunt u een afspraak maken voor een algeheel gezondheidsonderzoek en identificatie van de vogel.

Indien uw vogel plotseling overlijdt, of er is sterfte in een groep vogels, kunnen wij sectie verrichten (zie ook onderzoek en keuringen).

Een vogel is een heel ander dier dan een zoogdier, zoals hond en kat. Er zijn een aantal dingen die opvallen aan vogels. Hieronder de belangrijkste kenmerken.

Skelet

Vogels hebben botten die voor het grootste gedeelte hol zijn. Daardoor is een vogelskelet erg licht. Dat moet ook, anders zouden vogels niet kunnen vliegen.

Het nadeel is dat het skelet  veel brozer is. Er ontstaan sneller botbreuken dan bij zoogdieren.

Het borstbeen van vogels is erg groot en heeft een kam die ver uitsteekt. De kuilvormige holte links en rechts van die kam wordt normaal gesproken gevuld met de grote borstspieren. Bij een vogel die te mager is, zal de kam van het borstbeen uitsteken en scherp aanvoelen. Bij een te dikke vogel is de kam nauwelijks voelbaar.

Vogelziekenhuis

Topet Farma