konijnen

 

Encephalitozoon cuniculi/E. cuniculi

Deze ziekte bij konijnen wordt veroorzaakt door een ééncellige parasiet. Rondom deze ziekte zijn nog veel onduidelijkheden. Konijnen kunnen besmet raken zonder ooit verschijnselen van ziekte te laten zien.
Vaak is er al een andere ziekte aanwezig, waardoor de E. Cuniculi parasiet opeens wel ziekte geeft.
De parasiet zorgt in de meeste gevallen voor beschadiging van zenuwen en nieren.
De zenuwbeschadiging kan een aantal verschijnselen geven:

De nierbeschadiging zorgt dat het konijn veel gaat drinken en plassen.
Behalve zenuwen en nieren kan de parasiet ook in het oog zitten. Het geeft dan een ontsteking van de iris, waardoor de pupil afwijkend van vorm kan worden.

Het is moeilijk om zeker te zijn dat de E. Cuniculi parasiet degene is die problemen veroorzaakt. Zo kan een scheve kop ook voorkomen door een middenoorontsteking door bacteriën. En een verlamde achterhand kan ook komen doordat het konijn zijn rug heeft gebroken door een val, of verkeerd oppakken.
Met bloedtesten kunnen antistoffen tegen de parasiet worden gevonden. Deze worden gevormd op het moment dat de parasiet het lichaam binnenkomt. Omdat konijnen de parasiet ook bij zich kunnen dragen zonder dat ze problemen hebben, zeggen de antistoffen niet zo veel. Alleen dat het konijn ooit met de parasiet besmet is geraakt.
De behandeling van de verschijnselen richt zich daarom vaak op meerdere oorzaken:

Per konijn wordt gekeken wat op dat moment het beste is om te geven.
Sommige konijnen reageren erg snel op de medicijnen, andere worden maar langzaam beter of verbeteren helemaal niet. Het belangrijkste is om in de periode van herstel te zorgen dat het konijn genoeg blijft eten. Vaak hebben ze moeite zelf voer op te pakken doordat ze zo slecht hun evenwicht kunnen bewaren. Vloeibaar voer uit een spuitje of van een lepel likken ze vaak zelf op.
Het kan zijn dat het evenwichtsorgaan zo beschadigd is dat het konijn een scheve kop blijft houden, ook als de parasiet is bestreden. De meeste konijnen zijn hier na een tijdje aan gewend en hebben er weinig last van.