konijnen

 

Gebitsproblemen bij konijnen

Konijnen hebben vier snijtanden in de bovenkaak en twee snijtanden in de onderkaak. In elke kaak hebben ze 5 paar kiezen. Omdat de tanden en kiezen van een konijn altijd doorgroeien is het van belang dat de stand hiervan juist is. Als de tanden en/of kiezen niet recht op elkaar staan, dan kan het slijtageproces onjuist verlopen. Als gevolg van een verkeerde stand van de kaak of het gebit kunnen de tanden en kiezen doorgroeien. Dit kan bij jonge dieren voorkomen, maar ook bij oudere die er voorheen nooit last van hebben gehad. Ook kan verkeerde voeding, verkeerd calciumgehaltes, te weinig vitamine D, bijdragen aan niet goed afslijten van de gebitselementen.

Een gevolg van te lange tanden en/of haken aan de kiezen is dat het konijn minder zal gaan eten. Eerst zal je dat weinig opvallen, omdat konijnen sterren zijn in het verbergen van hun pijn. Het zal lijken alsof je konijn eet, terwijl het er alleen maar mee speelt. Uiteindelijk, als je er niet op tijd bij bent, zal je konijn stoppen met eten. Simpelweg omdat het niet meer mogelijk is, al dan niet vanwege de pijn. Als een konijn een periode langer dan 12 tot 24 uur niet eet kan de situatie kritiek worden.
Het kan ook zijn dat het je is opgevallen dat je konijn kwijlt of traanstrepen heeft, ook dit zijn symptomen. Ook kan het zijn dat, ondanks de juiste voeding, je konijn telkens weer aan de diarree raakt. Door de te lange tanden en eventuele haken aan de kiezen kunnen er verwondingen en abcessen in de bek ontstaan.

Helaas zijn niet alle gebitsproblemen te voorkomen, ze kunnen voortkomen uit een verkeerde kaakstand. Een verkeerde kaakstand kan door een ongeluk ontstaan, maar meestal komt het door een erfelijke aandoening. Al hoewel je het niet kunt voorkomen, kun je als verzorger wel een aantal dingen doen om het proces te vertragen. Een ding dat kan meespelen is de voeding. Konijnen hebben vezels nodig en goed voer waar ze veel op moeten kauwen. Hierdoor slijten de tanden en kiezen harder. Korrel voeding is het beste voor je konijn en uiteraard hooi of gras. Het hooi moet van goede kwaliteit zijn en fris ruiken, belangrijk is dat het hooi zongedroogd is i.v.m. de ziekte VHD.
Konijnen vinden het ook heerlijk om op wilgentakken te knabbelen en het is ook nog eens heel goed voor hun gebit.

Bij een konijn dat te lange voortanden heeft, zullen deze nooit meer normaal afslijten. Daarom is het, het beste om deze er met wortel en al uit te halen. Dit is een behoorlijke ingreep, maar is wel een definitieve oplossing. Een alternatief is om de tanden om de zoveel tijd kort te laten slijpen. Hoe vaak dit moet is afhankelijk van hoe snel de tanden groeien.
Knippen kan zorgen voor splijting van de tand, het geeft vaak ontstekingen en is pijnlijk voor het konijn, dit raden we daarom af. Konijnen kunnen prima leven zonder voortanden. Groenvoer moet dan wel in stukjes gegeven worden.
Konijnen met haken aan de kiezen hebben ook moeite met eten en pijn in de bek. Het slijmvlies van de bek en tong raakt beschadigd. Hierbij is de enige oplossing om de kiezen weer glad te vijlen. Omdat een konijn een diepe bek heeft met een grote tong, moet dit onder narcose. Bij sommige konijnen is het een probleem dat om de zoveel tijd terugkomt.