katten

 

Onze katten zijn vaak besmet met wormen. In Nederland zijn dit meestal spoelwormen en/of lintwormen. De kat kan ziek worden van deze wormen, maar ook wij zelf kunnen besmet worden met de spoelworm die katten bij zich dragen. Vooral voor kinderen kan een spoelworminfectie nadelige gevolgen hebben. Omdat wij in nauw contact leven met onze huisdieren is het dus belangrijk dat we ze regelmatig ontwormen!
 
Spoelworm:
In Nederland komen spoelwormen bij 5 tot 10% van de honden en katten in de darmen voor. Ze leven in de dunne darm, zijn geelwit tot roze van kleur en rond van vorm. Spoelwormen kunnen van enkele centimeters tot wel achttien centimeter lang worden. U ziet de wormen vrijwel nooit in de ontlasting, maar soms wel in het braaksel. Als de wormen ingedroogd zijn, zien ze eruit als opgerolde elastiekjes. Spoelwormen produceren veel eitjes die met de ontlasting worden uitgescheiden. De eitjes zijn niet zichtbaar met het blote oog. Ze zijn pas na enkele weken besmettelijk als zich in het eitje een larve heeft ontwikkeld.
Besmetting kan optreden als uw kat gegeten heeft van besmette prooidieren of van grond waarin de spoelwormeitjes aanwezig zijn. Een besmetting kan zo ook telkens opnieuw plaatsvinden.
 
Hoe kunt u zien of uw kat spoelwormen heeft?
Wormen verminderen de conditie van een huisdier. Vooral met spoelwormen besmette kittens groeien slecht. Ze blijven mager, maar kunnen desondanks een "dik" buikje hebben. Ze kunnen diarree en gasvorming krijgen omdat wormen de darmwerking verstoren. Soms braken de dieren de wormen uit. Of ze hoesten de larven op als deze op hun trektocht door het lichaam de longen passeren, waarna ze worden doorgeslikt. Bij volwassen katten merkt u meestal niets van een spoelworminfectie. Soms is er sprake van wat dunne ontlasting en zijn ze niet optimaal in conditie.
 
Lintworm:
Lintwormen van een kat leven in de dunne darm en kunnen, afhankelijk van de soort, van één centimeter tot wel enkele meters lang zijn. Ze zijn wit van kleur en afgeplat van vorm. Lintwormen bestaan uit een kop en een groot aantal, dat gevuld zijn met eitjes. De kop zit vast aan de darmwand. Als de achterste segmentjes rijp zijn, laten ze los en kruipen uit de anus. Soms zijn ze zichtbaar in de ontlasting of kleven aan de vacht. Als de segmenten indrogen, zien ze eruit als rijstkorrels. Ze zijn dan vaak te vinden rond de anus en de staart en op plaatsen waar het dier heeft gelegen. Over het algemeen zal uw kat niet ziek zijn van een lintworminfectie.

Hoe komt uw huisdier aan een lintworm?
Vlooienlarven kunnen de eitjes eten die uit de ingedroogde segmenten vrijkomen. De larve, die in het eitje zit, ontwikkelt zich in de vlo tot blaasworm. Als uw kat de vlo opeet, komt de blaasworm in de darmen terecht en kan daar weer uitgroeien tot een volwassen lintworm. Ook muizen en andere prooidieren kunnen zich besmetten door de eitjes van andere soorten lintwormen te eten.
 
Een mens kan in theorie ook besmet raken door het opeten van besmette vlooienlarve van de vloer. Dit heeft echter geen nadelige gevolgen.
Wat kunt u tegen lintwormen doen?
Ontworm uw kat altijd als u stukjes lintworm ziet. Houdt de ligplaatsen goed schoon en bestrijd vlooien bij alle aanwezige huisdieren en in hun omgeving.
 
Voor allebei de wormen, kunt u verschillende wormmiddelen gebruiken. Om ervoor te zorgen dat de kat goed wordt behandeld kunt u het beste het volgende schema aanhouden.
Ontwormingsschema:
Leeftijd
4 weken
6 weken
8 weken
 
En vervolgens elke maand tot een half jaar oud. Daarna 4 keer per jaar om besmetting van mensen (i.c. kinderen) te voorkomen.
 
Welke wormmiddelen kunt u gebruiken:
-               Drontal tabletten
Breedspectrum ontworming; actief tegen rond- en lintwormen in één toediening. De tabletten kunnen rechtstreeks worden toegediend maar ook door het voer.
-               Profender spot-on
Breedspectrum ontworming; actief tegen rond- en lintwormen in één toediening. Het is een zogenaamde spot-on (pipetvorm)waardoor het bijzonder gemakkelijk in gebruik. Een eenmalige toedienen per behandeling is doeltreffend.
-              Vitaminthe ontwormingspasta
Breedspectrum ontworming, werkzaam tegen lintwormen, volwassen als larvale
stadia van spoelwormen, zweepwormen en haakwormen. De pasta is geschikt
voor toepassing bij katten/kittens van alle leeftijden. Pasta direct in de mond
ingeven.
-              Advocate spot-on
Eenmaal per maand wordt een pipetje vloeistof leeg gemaakt op de huid van uw kat. Advocate is behalve tegen vlooien ook werkzaam tegen rond-, zweep, haak en hartwormen. Tegen de lintworm is Advocate niet werkzaam.