katten

 

Een teek is een spinachtig diertje dat zich vastbijt in de huid van een zoogdier om daar bloed op te zuigen. Dan zwelt het millimetergrote diertje op tot een grijzig bolletje van meer dan 1/2 cm.
Na enkele dagen laat de teek vanzelf los en kan zich na die bloedmaaltijd ontwikkelen tot een volgende levensfase. Een teek begint z'n leven als een larve en ontwikkelt zich via een aantal tussenstadia, in 2-3 jaar tot een volwassen teek.
Teken leven vooral in bossen en struiken. Ze zijn het meest actief bij vochtige en warme omstandigheden.
Het risico om een teek op te lopen is er vooral bij boswandelingen, maar ook in duingebieden, parken en tuinen komen ze voor. Vanuit het struikgewas laten ze zich vallen op een passerend zoogdier; mens, hond of kat bijvoorbeeld.
Voor de mens is het risico groter naarmate er meer onbedekte huiddelen zijn, want de teek heeft alleen belangstelling voor een blote mensenhuid.
Uiteraard is het al niet een plezierig idee dat er een beestje in je eigen lijf of dat van je huisdier zit.

Tekenbestrijding
Het is van belang om teken snel te verwijderen of liever nog te voorkomen.
Om een teek te verwijderen moet deze zo dicht mogelijk bij de huid worden vastgepakt en daarna met een draaiende beweging en een geleidelijke kracht uit de huid getrokken worden.
Gebruik van een tekenpincet geeft goed houvast en voorkomt dat er in het lijf van de teek wordt geknepen. Als gevolg van knijpen in het lijf (en ook bij het verdoven van de teek met alcohol) kan de teek vlak voor het verwijderen nog even de inhoud uit z´n lijfje in de gastheer persen. Na het verwijderen kunt u het plekje ontsmetten met alcohol of betadine.
Als er een klein stukje van de monddelen van de teek in de huid blijft zitten is dat niet erg. Een teek kan niet meer aangroeien en een achtergebleven stukje wordt, net als een splinter door een lichte ontstekingsreactie uit het lichaam verwijderd.

Een teek heeft gemiddeld 24-48 uur nodig om de ziekte over te brengen. Indien hij voor deze tijd van het lichaam verwijderd wordt, is de kans op besmetting minimaal. U kunt dan ook het beste uw huisdier beschermen met:

- Frontline® spot-on: dit middel zorgt ervoor dat een teek na het vastbijten in de huid, er dood van af valt. Werkt 3 – 4 weken tegen teken. Frontline® is tevens 4 weken werkzaam tegen vlooien. Frontline® combo doorbreekt tevens de cyclus van een vlo en voorkomt zo herbesmetting in huis.

- Controleer elke avond de huid van uw kat op teken. Verwijder een eventueel aanwezige teek met een speciale tekentang of een pincet. Verdoof de teek niet met een ontsmettend middel; de teek "spuugt"dan al zijn ziekteverwekkende kiemen in uit. Pak de teek vlak bij de huid en trek hem met een voorzichtige draaiende beweging eruit.