honden

Wat is giardia
Giardia is een eencellige parasiet die leeft op de darmwand. Hij hecht zich met behulp van tentakels aan het slijmvlies. Hierdoor raakt de darm aan de oppervlakte beschadigd, waardoor de vertering en de opname van voedingsstoffen niet meet optimaal is.
Hij scheidt cysten uit die met de ontlasting van uw huisdier naar buiten komen. Als deze cysten via de mond worden opgenomen, wordt de besmetting overgebracht. Dit kan simpelweg al gebeuren als uw huisdier aan ontlasting van een ander dier ruikt, of in aarde wroet waar ontlasting heeft gelegen. Slechts 10 cysten zijn nodig om een infectie bij een nieuwe gastheer aan te laten slaan. Er worden bij een infectie tot wel 100.000 cysten per gram ontlasting uitgescheiden!

Ziektebeeld
Giardia-infectie verlopen vaak zonder symptomen. Met name bij jonge of verzwakte dieren kan het tot steeds terugkomende diarree leiden, waarbij ontlasting vaak slijmerig en stinkend is en een brijachtige consistentie heeft. Soms gaat dit gepaard met gewichtsverlies, maar eetlust blijft vaak behouden. Volwassen dieren vertonen vaak minder symptomen, maar kunnen wel met periodes uitscheider zijn en hiermee andere dieren besmetten.

Diagnose
Het is niet altijd eenvoudig een diagnose te stellen aangezien een geïnfecteerd dier niet continu cysten uitscheidt. De kans op het vinden van cysten wordt dan ook groter als er op diverse tijdstippen mestmonsters worden verzameld. Het liefst mengmonsters van drie opeenvolgende dagen.
Het mestmonster kunt u langsbrengen en deze wordt dan bij ons onderzocht.

Behandeling
Als therapie kan gebruik worden gemaakt van een antibioticum of een speciaal soort ontworming.
De behandeling bestaat uit een Panacur-kuur, 5 dagen behandelen, 7 dagen niet en dan weer 5 dagen behandelen.
Een herhalingsonderzoek dient uitgevoerd te worden. Op basis van de resultaten dient een behandeling herhaald te worden.
Pas op HERBESMETTING. Een hond of kat kan zichzelf herbesmetten met cysten die in de vacht zitten. Dit kan gebeuren als de diarree (met daarin de cysten) aan de vacht blijft plakken. Het dier likt zich en op die manier herbesmet de hond of kat zich. Het is daarom belangrijk om het gebied rondom de anus te wassen en te scheren, evt. op de 3e en 5e dag van de behandeling het hele dier wassen.
Indien u ontlasting aan de haren ziet was dit gelijk weg.
Alle dieren in het gezin moeten behandeld worden!
Wanden, vloeren, manden, drink- en voerbakken met huishoudelijke schoonmaakmiddelen en heet water reinigen (giardia sterft pas bij minstens 70˚C heet water). Na het schoonmaken is het belangrijk dat men alles goed laat drogen, aangezien de cysten in een vochtige omgeving maandenlang infectieus blijven.
Hygiëne is erg belangrijk. Dus was als eigenaar je handen na contact met je hond of kat.

Besmettingsgevaar voor de mens
Giardia is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkend als een ziekte die van dier op mens over kan gaan (zoonose), vooral kinderen zijn gevoelig voor giardia.
Hygiëne is het sleutelwoord als het om preventie van giardia gaat.