honden

 

ARTROSE BIJ HONDEN

Artrose is een gewrichtsaandoening die we regelmatig bij oudere honden tegen komen. Het is een aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat, dunner en zachter wordt. Het is een chronische aandoening en verloopt langzaam progressief: dat wil zeggen dat het niet over gaat en langzaam erger wordt. Vaak is de kwaliteit van het kraakbeen al enige tijd achteruitgegaan voordat er klachten te zien zijn. Daarnaast verandert de gewrichtsvloeistof zodanig dat het zijn werking verliest. Gewrichtsvloeistof is normaal in het gewricht aanwezig om het gewricht soepel te laten draaien en om schokken te absorberen. Door slijtage van het gewrichtskraakbeen en een nadelige verandering in de gewrichtsvloeistof, gaan botten over elkaar schuren. Door dit schuren ontstaan er kleine ontstekingen in het gewricht, waardoor het gewricht warm, dik en stijf kan worden. Het bot probeert de schade te herstellen door nieuw bot te vormen. Helaas is dit geen herstel, in tegendeel; aan de rand van het gewricht vormen zich puntige, benige aangroeisel, osteofyten genoemd, welke het gewricht nog stijver en pijnlijker maken. Artrose bij de hond komt voornamelijk voor in de gewrichten van elleboog, knie en heup.

Wat ziet u bij uw huisdier?
Artrose wordt gekenmerkt door PIJN tijdens beweging van het aangedane gewricht en door een stijve of stramme loop. Het gewricht is vooral stijf na een tijdje niet te hebben bewogen, zoals na een nachtje slapen. Dit noemen we “startkreupelheid”.
Bij honden zien we met name startkreupelheid, moeilijk overeind komen, mank lopen, bijten/likken aan de ledematen tot kaalheid aan toe, humeurigheid en niet meer zo graag mee uit wandelen willen. Soms houden ze het wandelen niet meer goed vol en gaan ze slenteren. Als zo’n hond een dag wat te enthousiast heeft gespeeld, moet hij het vaak de volgende dag bezuren en komt dan echt moeilijk overeind!

Ernstig aangedane gewrichten kunnen een krakend gevoel geven bij onderzoek. Er kan bewegingsbeperking ontstaan en soms zelfs een standsverandering. Artrose kan ontstaan als gevolg van ouderdom maar ook bijvoorbeeld na een ongeluk of bij een aangeboren standafwijking van een gewricht.

De diagnose wordt gesteld aan de hand van het klinisch beeld. Daarnaast maken we vaak röntgenfoto’s om de diagnose te bevestigen en de mate van schade in te kunnen schatten. Op zo’n foto is de verminderde kraakbeendikte indirect af te leiden uit het te dicht opeen liggen van de botuiteinden: het kraakbeen zelf is op een foto niet te zien.
Wanneer artrose langer bestaat ontstaan er botuitsteeksels of haakjes of botnieuwvorming: dit is op een foto wel te zien. Daarnaast kan er verdikking of verbreding van het bot optreden.

Risicofactoren bij hond voor het ontstaan van artrose zijn:
1. Overgewicht
2. Chronische overbelasting
3. Trauma/ongeluk
4. Erfelijkheid
5. Ontstekingsreacties

Behandeling
De behandeling van artrose heeft 2 hoofddoelen, namelijk het verlichten van pijn en verdere achteruitgang zoveel mogelijk proberen te voorkomen. .
Genezen van artrose is helaas NIET mogelijk. Inactiviteit resulteert in stijfheid en meer pijn in het gewricht. Het is belangrijk te blijven bewegen maar daarbij zware belastingen te vermijden. Qua beweging is bijvoorbeeld mogelijk: zwemmen, rustig meedraven naast de fiets, wandelen, rustig oefenen op een zachte ondergrond (daarbij worden de spieren die de gewrichten ondersteunen getraind).
Zorg dat uw huisdier een warme, maar vooral zachte ligplek heeft. Zorg ervoor dat uw hond of kat niet steeds op een gladde ondergrond moet bewegen zoals op laminaat/parket.

Omdat overgewicht de belasting van het gewricht vergroot, is het van groot belang uw dier slank te houden. Mocht er al overgewicht aanwezig zijn, is een dieet noodzakelijk, zonder een dieet is de kans van slagen van alle andere behandelingen zeer miniem. U zult merken dat naarmate uw hond afvalt, hij het bewegen ook weer leuker gaat vinden en het beter vol kan houden!

Er zijn een aantal therapeutische mogelijkheden om het leven van uw hond met artrose aangenamer te maken.
1. Jumpies; een voedingssupplement welke glucosamine en chondoïtine bevat. Dit zijn de natuurlijke bouwstoffen van het kraakbeen en ze verbeteren de werking van de gewrichtsvloeistof. Het gewricht zal soepeler gaan scharnieren, waardoor het gewricht minder pijnlijk wordt en verdere achteruitgang wordt vertraagd. Deze voedingssupplementen kunnen dagelijks en voor onbepaalde tijd worden gegeven, zij hebben geen bijwerkingen.
2. Voeding; Indien uw hond ernstig te zwaar is, kunt u beginnen met een dieetvoer van Hills; R/D. Als het gewenste gewicht bereikt is (of er was in de eerste plaats al geen sprake van overgewicht) zullen we Hills J/D gaan gebruiken waarbij we kunnen kiezen uit gewone brokjes, light brokjes of blikvoer. Deze voeding bevat; EPA (een speciaal omega 3-vetzuur uit visolie) en natuurlijk glucosamine- en chondroïtinesulfaat. Wat bijdraagt aan het onderhouden van het gewrichtskraakbeen. Hills J/D ondersteunt de gewrichten zodanig dat er vaak al binnen een maand duidelijk effect merkbaar is!
3. Acupunctuur en osteopathie; In onze praktijk kunt u hiervoor terecht bij Drs. A.I. Verhoeff. Deze methoden zijn zeer geschikt voor het verlichten van pijnklachten of het corrigeren van verkeerde houdingen.
4. Fysiotherapie/ hydrotherapie; een fysiotherapeut zal kijken welke behandelingsmethode bij uw dier past. Hydrotherapie is een bewegingstherapie in het water.
5. Pijnstillers; Deze worden vaak in het laatste stadium voorgeschreven. De middelen die we gebruiken zijn niet alleen pijnstillend maar ook ontstekingsremmend en brengen als het ware de gewrichten wat tot rust. Wel of niet gebruiken van deze middelen is per patiënt verschillend, sommige dieren hebben het dagelijks nodig.

Dergelijke beslissingen nemen arts en eigenaar in gezamenlijk overleg. Geef uw dier NOOIT pijnstillers voor mensen, dit kan dodelijk zijn!