honden

 

TANDSTEEN BIJ HONDEN

Gebitsproblemen beginnen meestal met de vorming van tandplaque. Dit is een afzetting op tanden en kiezen bestaande uit een ophoping van afvalstoffen en bacteriën. Als tandplaque niet dagelijks verwijderd wordt, kan het uitharden tot tandsteen. Meestal ontstaat rondom de tanden en de kiezen vervolgens een ontsteking, die uiteindelijk leidt tot bloedingen van het tandvlees en teruggetrokken tandvlees. Door het terugtrekken van tandvlees komen de gevoelige tandhalzen bloot komen te liggen. Toenemend tandsteen kan letterlijk het tandvlees wegdrukken rondom de tand waardoor tanden en kiezen uiteindelijk los komen te staan.

De bacteriën die een rol spelen bij bovenstaande problemen, kunnen ook elders in het lichaam ernstige problemen veroorzaken!! Zij kunnen via de bloedbaan aantasting geven van de hartkleppen, nieren en lever. Dit kan resulteren in een breed scala aan ziektebeelden, waarvoor vrijwel altijd levenslange medicatie/behandeling nodig is en waarvan de prognose meestal ongunstig is.
Sommige voeders geven sneller aanleiding tot de vorming van tandplaque: met name blikvoeding en dinervoeding (geweekte brok). Sommige rassen hebben meer aanleg dan andere, zo hebben kleine rassen vaak meer aanleg dan grote rassen. Ook rassen waarbij de gebitselementen scheef zijn aangelegd, zoals bij buldoggen, hebben vaak sneller problemen.

Is er veel tandsteen aanwezig, dan adviseren wij om een tandsteenbehandeling te laten doen. Dit doen wij onder narcose, waarbij we het gebit reinigen en eventueel loszittende elementen verwijderen. Na de behandeling kan het zijn dat we antibiotica en/of pijnstillers inzetten. Wacht niet te lang met deze behandeling, niet alleen omdat er secundaire ziekten kunnen ontstaan, maar ook omdat er meer schade aan de tanden zelf ontstaat. Hierdoor zal er in de toekomst sneller tandplaqua aanhechten en de frequentie van een noodzakelijke tandsteenbehandeling zal hierdoor toenemen.

Vervolgens kunt u thuis aan de slag met een aantal maatregelen!
1. De beste methode is, net als bij mensen, het poetsen van de tanden. Honden kunnen met wat oefening en geduld hier heel goed aan wennen, zeker als er een lekker hapje volgt na het poetsen.
Er zijn speciale borstels en tandpasta bij ons te verkrijgen. Gebruik nooit mensentandpasta!
Het belangrijkste element van poetsen is het “schrobben” over het gebit, daarmee wordt de tandplaque verwijderd.
2. Laat uw hond tandenpoetsen niet toe, dan kunt u het recent ontwikkelde Dentisept proberen. Dit is een zelfklevende tandpasta die u enkel in de mond hoeft in te geven. Doordat uw hond of kat de pasta verdeeld met zijn tong worden alle elementen in de mondholte goed bereikt.
3. Daarnaast is er een antibacteriële spoelvloeistof; Aquadent. Dit kan dagelijks door het drinkwater worden gemengd en mag worden doorgeslikt. Het doodt de plaquevormende bacteriën in de bek. Er vormt zich minder plaque en uw dier ruikt frisser uit zijn bek. Dit middel en de Dentisept zijn bij ons te verkrijgen.
4. U kunt daarnaast overstappen op een speciale anti-tandplaque brok, de Hills T/D. Deze brokken vergruizen niet zoals gewone brokjes maar splijten als het ware langs de tanden open waarmee ze het tandplaque wegduwen. Een soort poetsen tijdens het kauwen dus. Deze voeding is voor honden en katten zeer geschikt en super smakelijk. Deze brokjes zijn zogenaamde medicinale voeders en uitsluitend bij de dierenarts te verkrijgen.
5. Verder is veel kauwen en knagen gewenst, bijvoorbeeld met behulp van speeltjes als een flostouw. Schroom niet om ook voor kleine hondjes een grote kauwstaaf te kopen. Belangrijk is dat de staaf lekker taai is, en dat de hond langdurig er mee bezig moet zijn. Heeft uw dier moeite met de “start” dan kunt u het uiteinde weken in een beetje bouillon of insmeren met wat lekkers als paté.
6. Check ook regelmatig zelf het gebit van uw huisdier. Let daarbij ook goed op de achterste kiezen en kom op tijd als u ziet dat zich problemen gaan vormen.

Indien u nog vragen heeft, bent u van harte welkom!