honden

 

ALLERGIE EN ATOPIE

Algemeen
Huidproblemen zijn lastig te diagnosticeren, daarom is een schematische aanpak en geduld zeer belangrijk. Vaak beginnen we met het maken van afkrabsel of plakbandmonsters voor bepaalde huidparasieten. Daarna gaan we een voedingsallergie uitsluiten dmv een hypoallergeen dieet. Indien klachten aanwezig blijven, is de volgende stap afname van bloed. Er wordt dan getest of het dier overgevoelig is voor bepaalde stoffen zoals mijten, pollen en vlooienspeeksel. Als laatste kunnen we besluiten om onder narcose een huidbiopt te nemen. Hierbij wordt een stukje huid weggesneden, wat op weefsel en celniveau nader wordt onderzocht op onder andere auto-immuunziekten.

Bij een voedingsallergie of atopie zien we bij honden vaak jeuk aan kop, oren, buik en poten. Het dier heeft vaak kale plekken, rode ontstoken huid (liezen, oksels, oren, tenen) en bultjes. Oorontstekingen komen ook vaak voor; de binnenkant van het oor is immers ook bekleed met huid. Honden kunnen met de kop/bek over de grond schuren na het eten. Bij voedselallergie kan er ook sprake zijn van maagdarm problemen zoals gal spugen, zachte of wisselende ontlasting, diarree, winderigheid en buikkrampen/borrelen. Dit kan eventueel gepaard gaan met de hierboven beschreven huidproblemen, maar hoeft niet. Bij katten zien we meestal alleen huidproblemen. Met name ontstekingen bij de oren, kop, nek en voor de schouders. Ook hier kan het beeld erg wisselen. De meeste honden en katten ontwikkelen al heel jong klachten, voordat ze 2 jaar oud zijn.

VOEDINGSALLERGIE
Bij voedingsallergie worden bepaalde eiwitten of andere stoffen uit de voeding niet goed verdragen. Veel voorkomende allergenen zijn rundereiwit, lamseiwit of kippeneiwit. Om erachter te komen of uw dier een voedingsallergie heeft, kan er geen bloedonderzoek of een huidtest gedaan worden, maar zal er strikt een hypoallergeen dieet moeten worden gevoerd gedurende 6 weken. Het idee achter dit dieet is dat de hond of kat een eiwitbron gaat eten die het nog nooit eerder heeft gehad. Het kan zijn dat in het gekozen eliminatie dieet toch een eiwitbron bevat waarop uw hond reageert. Dan zullen we na 6 weken op een ander hypoallergeen voer moeten overgaan, ook dit voeder dient dan weer 6 weken strikt te worden gegeven. Geduld is dus heel belangrijk.

Een hypoallergeen dieet kunt eventueel zelf voor uw hond koken. Het gaat er hierbij om dat het gekookte voer geen eiwitten bevat waar uw hond al eens mee in aanraking is geweest. U kunt denken aan paardenvlees, eend of vis gecombineerd met gekookte rijst of aardappels (geen macaroni) 75 gram per 5 kg lichaamsgewicht van zowel het gekookte vlees als van de rijst/aardappels per dag. Deze hoeveelheid is een richtlijn. De eerste 3 dagen het nieuwe dieet mengen met het oorspronkelijke voer om het lichaam te laten wennen. Dit dieet kan maximaal 10 weken gevoerd worden, er zullen geen tekorten ontstaan.

Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van een commercieel voer. Men heeft daarbij keuze uit twee verschillende basis principes. Men kan een voer kiezen met eiwitten welke niet in commercieel voer voorkomen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij HillsDD. Men kan ook voor een voer kiezen waarbij de (commerciële) eiwitten dusdanig zijn afgebroken tot kleine stukjes dat ze niet meer herkenbaar zijn voor het immuunsysteem. Dit is de Hills ZD.
Let op; veel voeders in dierenwinkels zeggen met lamsvlees hypoallergeen te zijn. Echter in veel voeders zit al lamsvlees verwerkt, dit betekend dat uw hond hier vaak al een allergie tegen ontwikkeld heeft.
Zorg er dus voor dat u een goed voeder kiest, alleen dan kan er een diagnose worden gesteld. Hypoallergeen voer uit dierenwinkels is qua kwaliteit zeker niet vergelijkbaar met medicinale voeders. Pas als men een diagnose gesteld heeft, kan men proberen of uw dier ook andere voeders/koekjes verdraagt.

U dient tijdens het dieet ZEER STRICT te zijn. Dat wil zeggen: GEEN tussendoortjes als koekjes, kluifjes of brood! Honden moeten daarom worden uitgelaten AAN DE LIJN. Katten moeten worden binnengehouden gedurende de duur van het dieet. De eerste weken hoeft u nog geen verbetering te zien. Wees daarom geduldig.

ATOPIE
Bij atopie worden de problemen veroorzaakt doordat het dier overgevoelig is voor bepaalde stoffen in zijn omgeving, die hij via inademen binnenkrijgt. Het best valt dit te vergelijken met hooikoorts bij de mens, ook hier is sprake van een allergische reactie op bijvoorbeeld huisstof, graszaad en dergelijke. Bij honden blijken huisstof, huisstofmijten, mensen- en kattenhuidschilfers en stuifmeel van bepaalde planten, bomen en grassen het vaakst de boosdoener.

Door vast te stellen wanneer het dier de meeste jeukklachten heeft, kunnen we vaak al aardig bepalen wat de meest waarschijnlijke veroorzakers zijn. Is de jeuk het hele jaar door even erg, dan zal de oorzaak bijvoorbeeld in huis zitten. Wordt de jeuk erger in voor- en/of najaar, dan zullen waarschijnlijk de bloesems en stuifmeel van planten, bomen en struiken een rol spelen. Hebben we eenmaal vastgesteld dat uw dier atopisch is dan zijn er verschillende manieren om dit te behandelen.
De eerste is desensibiliseren, waarbij de patiënt gedurende 1 jaar wordt ingespoten met een toenemende dosis van de stof die de problemen veroorzaakt, met als doel dat het lichaam langzaam went aan de stoffen. Deze methode heeft 2 nadelen: het is erg prijzig en de kans op slagen is, afhankelijk van vele factoren, minder dan 50%.
De tweede optie is het gebruiken van ATOPICA. Dit is een nieuw en zeer efficiënt middel tegen atopie en allergie, met nagenoeg geen bijwerkingen. Nadeel is de prijs, voor een hond van 20 kg kost de behandeling initieel ruim 150 euro per maand. Daarna kan de dosering vaak worden afgebouwd waardoor ook de kosten afnemen.
Daarnaast is er nog Prednison, welke vaak ook goede resultaten geeft, maar helaas met veel bijwerkingen zoals; hijgen, dikker worden, vreetlust, zeer veel drinken en plassen (soms ook in huis). Daarnaast onderdrukt Prednison de afweer waardoor uw dier gevoeliger wordt voor infecties.

Welke methode er ook gekozen wordt, bij een atopische en/of voedselallergische hond zijn er nog een aantal gouden regels die de kans van slagen van de behandeling enorm vergroten!

 1. Wees geduldig. Huid heeft tijd nodig om te herstellen, ook als de juiste therapie is ingesteld.
 2. Geef hypoallergeen voer en blijf hetzelfde voer geven als dit goed bevalt: verander dus niet steeds.
 3. Behandel elke 4 weken tegen vlooien! Vaak als een huid al gevoelig is voor bepaalde stoffen, zijn ze dit vaak ook voor vlooienbeten.
 4. Gebruik een huidondersteunend preparaat zoals Viacutan.
  Dit is een voedingssupplement met onverzadigde vetzuren waardoor de schade aan de huid door de allergische reactie afneemt. Het duurt minimaal 4-6 weken voordat dit voedingssupplement vanaf de onderste huidlaag – waar de vetzuren worden ingebouwd – mee is afgegroeid tot de bovenste huidlagen en effect zichtbaar wordt!
 5. In overleg met de behandelende arts kan worden besloten tijdelijk de huidontstekingen te behandelen met antibiotica.
 6. De behandeling kan verder ondersteund worden door gebruik van speciale shampoo’s zoals Allercalm.
 7. Last but not least: besef dat deze dieren levenslang “ziek’ blijven. Het doel van de behandelingen is dus niet het genezen van de ziekte, maar de symptomen te minimaliseren om uw dier een fijn leven te geven.
  Dat betekent ook dat een goede communicatie tussen arts en eigenaar van levensbelang is! Indien u zit met vragen, problemen of klachten, vragen wij u deze met ons te bespreken. Daar zijn we tenslotte voor.


Het onderzoek naar en de behandeling van een huidprobleem vergt tijd, inzet en geduld. Echter, een hond of kat met jeuk zal heel blij zijn als hij klachtenvrij is. Het gezegde "jeuk is mogelijk nog erger dan pijn" geldt ook voor honden en katten!