honden

 

TEKEN
Teken zijn insecten die zich op hun gastheer vastbijten en zich dan met diens bloed volzuigen. Na een aantal dagen laten zij spontaan los en vallen van de gastheer af. Gastheren zijn bijvoorbeeld de hond, de kat, de mens, maar ook andere zoogdieren. De teken houden zich vanaf het voorjaar tot in de nazomer op in met name laag kreupelhout en in lang gras. Men kan teken oplopen tijdens een bos- of heidewandeling, maar ook in parken of tuinen.

De levenscyclus van een teek bestaat uit 4 stadia: ei, larve, nimfe en volwassen teek. Harde teken ondergaan tijdens hun ontwikkeling 2 vervellingen (van larve naar nimfe én van nimfe naar volwassen teek). Zachte teken kunnen vaker vervellen. Voor elke ontwikkelingsfase is een bloedmaaltijd nodig. De paring tussen teken vindt meestal op de gastheer plaats, waarna het vrouwtje zich goed volzuigt met bloed. Uiteindelijk kan een volwassen vrouwtjes teek, volgezogen met bloed, wel een centimeter groot worden. Daarna laat ze zich vallen om eitjes te leggen, waarna ze dood gaat. De mannetjes kunnen langer op hun gastheer blijven.

Het belang van tekenpreventie
De dreiging van de door teken overgebrachte ziektes neemt toe. Volgens recent onderzoek is een groot deel van de tekenpopulatie in Nederland besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Bepaalde tekenziekten zoals Babesiosis, die voorheen alleen in Middellandse zeelanden voorkwamen zijn door klimaatverandering, het vele reizen en importeren van honden ook al in Nederland aangetroffen.

Ziekte van Lyme bij dieren
Ook dieren kunnen Ziekte van Lyme oplopen door besmetting met de Borrelia-bacterie, hoewel minder vaak dan de mens. Deze bacterie bevindt zich in de darm van teken en wordt overgedragen door deze huidparasieten. Als de teek zich in de huid van een hond hecht en bloed zuigt, kan hij via zijn speeksel de hond besmetten.
De klachten van Lyme Disease zijn meestal:

Lyme disease kan worden gediagnosticeerd met behulp van bloedonderzoek en eventueel worden behandeld met antibiotica.

Verwijderen
Verwijder de teek met behulp van een speciale tekenpincet. Dit is een pincet met vrij brede, platte bek, die zich automatisch sluit. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en draai de teek er voorzichtig uit (niet trekken). Druk de teek daarbij niet plat, want dan kan eventueel besmet speeksel van de teek in de hond komen. Ontsmet de huid na het verwijderen met alcohol of jodium. Verdoof de teek niet vooraf met alcohol, omdat juist dan kunnen ziekteverwekkers worden overgedragen. Er bestaat naast een tekenpincet ook een klein vorkje, die kunt u om de teek heen schuiven, en draaiend aan het vorkje, draait de teek vanzelf los.
Controleer de plaats van de beet gedurende een aantal weken op het ontstaan van een rode plek. Als er een klein stukje van de monddelen van de teek in de huid achterblijft, is dat niet erg. Een teek kan niet meer aangroeien en het restje wordt net als een splinter uit het lichaam gewerkt.
Voorkomen
Voor honden is het meest geschikte middel tegen teken de Scalibor halsband. Deze band werkt 4-6 maanden, is waterafstotend, veilig voor kinderen en zeer effectief. Indien u liever geen halsband gebruikt, kunt u eventueel ook druppels in de nek geven. Voor de hond zijn dit; Pulvex of Certifect. Certifect heeft naast werkzaamheid tegen teken ook een goede werkzaamheid tegen vlooien. Bij pulvex is deze werkzaamheid tegen vlooien wat minder.
Echter de hierboven beschreven middelen zijn giftig voor katten. Tekenbestrijding bij katten kan vooralsnog alleen met Frontline druppels in de nek.

Indien uw hond bedekt is met heel veel kleine teken, kan het zijn dat uw hond in een tekennest heeft gezeten.
Defencare shampoo, een antiparasitaire shampoo met permethrin, is zeer geschikt om alle teken in één keer te verwijderen.

Na behandeling met de bovenstaande producten zullen teken doorgaans gedood worden en van de gastheer afvallen binnen 24 uur na contact, zonder dat ze een bloedmaaltijd nemen. De aanhechting van één enkele teek kan echter niet volledig uitgesloten worden.
Daarom is het belangrijk uw hond één keer per dag op de aanwezigheid van teken te controleren, met name nadat u in een gebied met een verhoogd besmettingsrisico bent geweest. Een teek kan zich over het gehele lichaam vasthechten, maar heeft daarbij wel voorkeursplekken;

Het is van belang om teken snel te verwijderen, een teek heeft namelijk gemiddeld 24-48 uur nodig om een ziekte over te brengen. Indien hij snel uit het lichaam verwijderd wordt, is de kans op besmetting minimaal.