honden

 

VLOOIEN
Vlooien en de daardoor veroorzaakte huidproblemen vormen kwaal nummer 1 bij onze gezelschapdieren, soms zonder dat de eigenaar zich daarvan bewust is. Er komen 2 soorten vlooien voor: de katten- en de hondenvlo. In de praktijk komt de kattenvlo, Ctenocephalides felis, het meeste voor en geeft zowel bij hond als kat problemen.

Vlooien gedijen het beste in warme en vochtige klimaten. Nu onze huizen met centrale verwarming ook ’s winters goed warm gehouden worden, is de typische seizoenspiek aan het verdwijnen. Dramatische vlooienplagen kunnen optreden wanneer voor de zomervakantie het huis bij vertrek niet goed schoongemaakt is. Bij thuiskomst worden dieren en eigenaren besprongen door hordes uitgehongerde vlooien!

De levenscyclus van een vlo bestaat uit 4 stadia:

 1. De volwassen vlo leeft tijdelijk op zijn gastheer. Om zich te kunnen voortplanten is een bloedmaaltijd nodig, de vlo legt vervolgens rond de 50 eitjes per dag!!
 2. De eieren vallen vrijwel allemaal van de gastheer af en zijn vooral te vinden op de ligplaatsen van huisdieren: mandje, dekens, bankstel, (auto)stoelen, kleden, vloerbedekking etc.
 3. Uit de eieren komen soms al na een paar dagen larven, welke 2-5 mm lang zijn, ze leven op de grond in de nabijheid van de eieren. Ze zijn lichtschuw en voeden zich met vlooienontlasting en huidschilfertjes. Ze kunnen heel slecht tegen kou en een lage luchtvochtigheid.

Het popstadium. Tijdens dit stadium, dat zo’n 150 dagen kan duren, zijn de jonge vlooien omgeven door een dikke, moeilijk doordringbare wand. Zij zijn dan goed beschermd helaas tegen onze bestrijdingsmiddelen. Komt een mens of dier in de buurt van de rijpe poppen, dan komen door de vloertrillingen de vlooien uit.

Zoals uit de levenscyclus blijkt; speelt dus een groot deel van de cyclus zich af buiten het huisdier. Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de hond of kat. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes, larven en poppen die zich schuilhouden in het tapijt en tussen de plinten. De eitjes en poppen zullen eerst moeten uitkomen voordat we ze goed kunnen bestrijden. Hierom is het belangrijk dat u langdurig door behandeld als er een plaag is.

Waarom behandelen;

Bestrijden
Iedere hond en kat dient regelmatig grondig op vlooien te worden onderzocht, bijvoorbeeld met behulp van een vlooienkammetje. Zoek vooral achterop rug en rond staart. Soms vindt u een vlo, maar heel vaak vindt u alleen bewijsmateriaal dat er een vlo is geweest: kleine zwarte vlooienpoepjes. U kunt deze zwarte korreltjes op een natte witte tissue leggen, ze zullen roodbruin afgeven.

 1. Het is van belang om alle dieren in huis tegelijkertijd te behandelen! Een onbehandeld dier kan een bron zijn van herbesmetting.
 2. Behandel regelmatig. Dat wil zeggen elke maand. Het liefst het hele jaar door! Vooral bij allergische dieren is dit van het allergrootste belang.
 3. Kies het geschikte middel voor uw situatie. Wij kunnen u daarbij adviseren.
 4. Het dier niet wassen in de week voor of na de behandeling, aangezien de meeste middelen de natuurlijke vet- en talglaag van de huid nodig hebben om over het hele lichaam te kunnen verspreiden.
 5. Houdt uw huis schoon; 1 x per week grondig stofzuigen, dweilen en vooral tapijten, kieren en naden (denk aan die lichtschuwe larven die daar zitten) en natuurlijk de honden- en kattenmand. Gebruik eventueel een omgevingsspray tegen larven. Vervang ook de stofzuigerzak frequent.
 6. Een vlooienband raden we af, deze zijn bijna nooit voldoende effectief en bij katten komt het nog wel eens voor dat ze met de band ergens achter blijven haken, met nare wonden als gevolg.

Anti-vlooienmiddelen

 1. Advantage
  Pipetjes voor toediening op de huid. Dit middel is werkzaam tegen volwassen vlooien maar ook tegen de larven in de omgeving, doordat de larven zich met de giftige huidschilfertjes voeden die uw huisdier verliest, en daarmee een geschikt middel bij een vlooienplaag.
 2. Advocate.
  Pipetjes voor toediening op de huid. De werking is vergelijkbaar met Advantage, alleen werkt Advocate ook nog tegen mijten, luizen en hart- en spoelworm(niet tegen lintworm) Omdat dit een breed combinatiepreparaat is, is het niet altijd nodig deze te gebruiken, wij kunnen u daarbij adviseren.
 3. Pulvex (alleen hond).
  Pipetjes voor toediening op de huid. Deze stof doodt alleen de volwassen vlooien en is daardoor niet het meest effectieve middel bij een vlooienplaag. Het heeft wel als voordeel dat het ook werkzaam is tegen teken.
  Pulvex is giftig voor katten.
 4. Certifect (alleen hond)
  Pipetjes voor toediening op de huid. Het is een nieuw middel. Het werkt net als pulvex tegen vlooien en teken. Maar daarnaast werkt het ook tegen larven, waardoor het ook inzetbaar is bij een vlooienplaag. Het is daarmee momenteel het meest effectieve middel tegen vlooien en teken.
  Certifect is giftig voor katten.
 5. Frontline combo (kat)
  Pipetjes voor toediening op de huid. Het is voor katten het enige middel dat werkzaam is tegen teken en vlooien.
 6. Frontline spray.
  Dit middel is ideaal voor gebruik bij drachtige en lacterende dieren en mag al vanaf 2 dagen leeftijd bij pups en kittens toegepast worden. De meeste hierboven genoemde pipetmiddelen kunnen pas vanaf 8 weken leeftijd gebruikt worden. Groot nadeel van de spray is de geur, daarnaast is het bij een volwassen/groter dier niet meer praktisch in gebruik.